Birželio 18d. Klaipėdoje vyks dainuojamosios poezijos ir meno festivalis „Žalias Ošas“. Pasirodys įvairūs atlikėjai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos. Kai kurių pavardės labiau girdėtos, kitų – mažiau. Atlikėjai skelbiami oficialioje festivalio svetainėje www.osas.lt.

Ukrainiečių grupė „Oceretianij Kit“. Nuotrauka iš interneto
Ukrainiečių grupė „Oceretianij Kit“. Nuotrauka iš interneto

Šis festivalis yra ne tik koncertas – vyks parodos, koncertai vaikams, edukacijos. 12 val. nuo Anikės aikštės Pantomimos teatras „A“ ves iškilmingą atidarymo eiseną iki Senojo turgaus, kur ir vyks renginys.

Festivalio vieta ir data pasirinktos neatsitiktinai. Žaliasis Ošas vyks per birželio pilnatį, kai žmonių protai lengviau atsiveria kūrybai, jie elgiasi laisviau, yra imlesni menui.

Senasis turgus, kurio aikštėje vyks festivalis, šiais metais švenčia 300 metų jubiliejų. Simboliška, kad klaipėdiečiai vėl susirinks į šią naujienų ir bendruomenės erdvę. 

Pantomimos Teatras A. Foto: Žvejų rūmai
Pantomimos Teatras A. Foto: Žvejų rūmai

Kas tas Ošas?

Išgirdus festivalio pavadinimą natūraliai kyla klausimas – kas čia tokie? Tačiau tai ne Ošo, indo dvasininko, pasekėjai ir net ne miestų JAV ar Kazachstane pavadinimas. 

Pavadinimas kilęs nuo gražaus lietuviško žodžio „ošimas“.

Festivalis organizuojamas tiek žiemą, tiek vasarą, todėl žieminis renginys pavadintas Baltu Ošu, o vasarinis Žaliu Ošu.

Kartą ar kelis kartus per metus muzikantai ir kiti menininkai iš Lietuvos susirenka pajūryje ir organizatoriai nusprendė į šio sambūrio pavadinimą įjungti neramios jūros leitmotyvą.

Festivalis organizuojamas tiek žiemą, tiek vasarą, todėl žieminis renginys pavadintas Baltu Ošu, o vasarinis Žaliu Ošu. Angliškas vasarinio renginio pavadinimas - Green Jam Fest.

Techniškai Ošai  Klaipėdoje vyksta jau nuo 2017 m. Prieš Kalėdas būdavo surengiamas nemokamas koncertas. Skirtingose vietose, skirtingomis aplinkybėmis. 

Beveik nesikeitė tik organizatorių sudėtis ir tikslai – dalintis kūryba, jungti kuriančiųjų bendruomenę. Šiais metais būtent šio tikslo vedami organizatoriai įkūrė viešąją įstaigą „Baltas sodas“, kurios veikla išsiplėtė nuo pagalbos ukrainiečiams iki fotografijų parodų organizavimo.

Augintinis vazone

Jonas Baltokas. Augintinis vazone
Jonas Baltokas. Augintinis vazone

 

Žalio Ošo festivalis nemokamas. Klausytojai ir lankytojai kviečiami sudalyvauti akcijoje ir į koncertą atsinešti „augintinį vazone“ – gėlę, augalą. Kuo didesnis - tuo geriau. Atsineštais augalais bus puošiama festivalio erdvė ir scena.